Τα Φιλιατρά είμαι μια γραφική κωμόπολη του Δήμου Τριφυλίας. Απέχουν από τις ακτές του Ιονίου μόλις 1 χιλιόμετρο αν και βρίσκονται σε υψόμετρο 80 με 300 μέτρα. Έχουν διατηρήσει εικόνες μιας παλιότερης εποχής στην επαρχία καθώς και ήρεμους ρυθμούς στην καθημερινότητα των κατοίκων. Στην τελευταία απογραφή του 2011 οι κάτοικοι που καταγράφηκαν στα Φιλιατρά ήταν 5969 άτομα.
Η απόσταση από την ΑΘήνα είναι 259 χιλιόμετρα. Η προσέγγιση στα Φιλιατρά γίνεται οδικώς, ενώ για την χρήση άλλου μέσου όπως τρένο, αεροπλάνο ή πλοίο, ο ταξιδιώτης θα πρέπει να μετακινηθεί
Τα κύρια γεωργικά προϊόντα της περιοχής είναι η ελιά, το αμπέλι και επίσης υπάρχουν στην περιοχή και πολλά θερμοκήπια.
Από τα γνωστότερα αξιοθέατα που μπορεί κάποιος να δει στα Φιλιατρά είναι το μικρό ομοίωμα του πύργο του Άιφελ με 26 μέτρα ύψος, το οποίο βρίσκεται στην βορειοδυτική είσοδο της πόλης. Αυτό το μικρών διαστάσεων τοποθετήθηκε το 1960 με δαπάνη του γιατρού Χαράλαμπου Φουρναράκη.
Επίσης, κοντά στο Γυμνάσιο των Φιλατρών υπάρχει και ένα μεταλλικό ομοίωμα της υδρόγειου σφαίρας.
Στο κέντρο των Φιλιατρών βρίσκεται η Πλατεία Καποδιστρίου. Εκεί υπάρχει το βενετσιάνικο σιντριβάνι και το ρολόι του Δημαρχείου, το οποία έγιναν τον 19ο αιώνα με έξοδα των ντόπιων.
Άλλα σημαντικά κτίρια των Φιλιατρών είναι το κτίριο του δημαρχείου και το νεοκλασικό κτίριο του Λυκείου. Σημαντική συμβολή στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής έχουν και τα δύο πνευματικά κέντρα της περιοχής. Υπάρχει, λοιπόν, το Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο, το οποίο ιδρύθηκε το 1958 και το Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο, το οποίο χτίστηκε το 1977. Τα Φιλιατρά επίσης διαθέτουν και θερινό κινηματογράφο, τον Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο.
Ανάμεσα στα αξιοθέατα της περιοχής όμως μπορούμε να κατατάξουμε και τους ναούς, οι οποίοι, εκτός από τον πνευματικό τους ρόλο, διακρίνονται και για την σπουδαία τους αρχιτεκτονική. Έχουμε, λοιπόν, τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Ιωάννη (Ιερός Ναός Τιμίου Προδρόμου), ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, ο Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου των Μπουριάνων και ο Ιερός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου (Ιερός Ναός του Αγίου Χαραλάμπους), ο οποίος είναι και ο πολιούχος των Φιλιατρών. Τιμάται στις 10 Φεβρουαρίου με Θεία Λειτουργία και μεγάλο πανηγύρι. Σημαντικές εκκλησίες και μοναστήρια, μνημεία μεσαιωνικά και βυζαντινά, σώζονται και στην ευρύτερη περιοχή κοντά στα Φιλιατρά, όπως η μονή του Αγίου Χριστοφόρου, ο Άγιος Διονύσιος Μόραινας, το ιστορικό εκκλησάκι της Παναγίας της Βλαχέρνας, η Ιερά Μονή Ευαγγελίστριας και ο παλαιός βυζαντινός Ιερός Ναός της Αναλήψεως του Σωτήρα, που θεωρείται ο αρχαιότερος σταυρεπίστεγος ναός και χρονολογείται στον 12 αιώνα Μ. Χ.
Το καλοκαίρι αυξάνεται ο πληθυσμός στα Φιλιατρά καθώς αυξάνεται και η τουριστική κίνηση, με επισκέπτες να έρχονται από την Ελλάδα και ομογενείς από διάφορες χώρες του εξωτερικού. Η περιοχή διαθέτει πλούσια νυχτερινή ζωή. Σε κοντινές αποστάσεις, γνωστές παραλίες όπως η παραλία της Αγίας Κυριακής, του Λαγκουβάρδου, του Αγρίλη και του Στομίου.
Στα Φιλιατρά κάθε χρόνο γίνονται πολλά πανηγύρια και έθιμα, με ποικίλα προγράμματα, τα οποία ξεχωρίζουν για την ιδιαιτερότητά τους. Την περίοδο της Αποκριάς πραγματοποιείται το Καρναβάλι των Φούληδων, το οποίο ξεκίνησε από το 2003 κα θεωρείται ένα σημαντικό ψυχαγωγικό γεγονός για την ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας. Τον Μάιο του 2007 ξεκίνησε η Γιορτή Καρπουζιού Τριφυλίας. Διάφορες άλλες καλοκαιρινές εκδηλώσεις και πανηγύρια γίνονται κάθε χρόνο στην κεντρική πλατεία των Φιλιατρών.
Για την διαμονή του ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε πάνω από 10 ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια τα οποία θα τον ικανοποιήσουν.
Το εύκρατο κλίμα που επικρατεί στην περιοχή, με τις ήπιες θερμοκρασίες τον χειμώνα και τις όχι υπερβολικές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, κάνουν τα Φιλιατρά ένα προορισμό ιδανικό για επίσκεψη και τον χειμώνα και το καλοκαίρι.