Οι Γαργαλιάνοι είναι μια ημιορεινή κωμόπολη με φανταστική θέα στο Ιόνιο πέλαγος. Βρίσκονται χτισμένοι σε υψόμετρο 278 με 300 μέτρα στους πρόποδες του όρους Αιγάλεω, σε μια τοποθεσία που έχει δώσει στους Γαργαλιάνους την ονομασία <<Μπαλκόνι της Μεσσηνίας>>. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 οι κάτοικοι είναι 5.007 άτομα.
Η απόσταση που τους χωρίζει από την πρωτεύουσα του νομού, την Καλαμάτα, είναι 65 χιλιόμετρα, ενώ από την ΑΘήνα η απόσταση είναι 273 χιλιόμετρα. Η προσέγγιση στους Γαργαλιάνους γίνεται οδικώς. Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε κάποιο άλλο μέσο μεταφοράς θα πρέπει να πάμε στην Καλαμάτα, όπου και υπάρχει διεθνές αεροδρόμιο, λιμάνι και σιδηροδρομικός σταθμός. Παρόλα αυτά, το επίνειό τους είναι η Μαραθόπολη, 7 χιλιόμετρα μακριά.
Στα αξιοθέατα της περιοχής συγκαταλέγονται οι ναοί που υπάρχουν εκεί. Στην κεντρική πλατεία των Γαργαλιάνων, στην δυτική πλευρά, υπάρχει ο Ιερός Ναός Γεννήσεως της Θεοτόκου (Γεννέσιον της Θεοτόκου). Η εκκλησία αυτή θεμελιώθηκε την περίοδο της ενετοκρατίας, τον 17ο αιώνα, και αποπερατώθηκε το 1715. Σύμφωνα με την παράδοση, στην εκκλησία αυτή σώζεται μια εικόνα, η οποία φέρει σημάδια από το σπαθί του Ιμπραήμ, που λεηλάτησε τους Γαργαλιάνους το 1825. Άλλες μεγάλες εκκλησίες είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνος, ο Ιερός Ναός των Αγίων Πάντων, ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου. Στα βορειοδυτικά των Γαργαλιάνων και σε ένα ύψωμα γεμάτο πεύκα, το ψηλότερο της κωμόπολης, βρίσκεται ο Ναός του Προφήτη Ηλία. Από εκείνο το σημείο ο θεατής βλέπει την θαυμάσια θέα προς τον κάμπο της Μεσσηνίας, αλλά και προς το Ιόνιο Πέλαγος και το απέναντι νησάκι, την Πρώτη.
Σημαντικό κτίριο και αξιοθέατο της πόλης είναι η Μπρίσκειος Δημοτική Βιβλιοθήκη. Επίσης υπάρχει και το Δημοτικό Στάδιο Γαργαλιάνων Τέλος Άγρας. Εκεί στεγάζεται και ο ομώνυμος Αθλητικός Όμιλος <<Τέλος Άγρας>>.
Σε κοντινές αποστάσεις από την κωμόπολη βρίσκονται αρκετές παραλίες όπως του Μάραθου, του Λαγκουβάρδου, του Αϊ-Γιαννάκη, του Βρωμονερίου, της Αγιά Σωτήρας και η Παραλία της Χρυσής Ακτής, γνωστή και ως «Μάτι».
Οι Γαργαλιάνοι είναι ένας τόπος που είναι αγαπητός στους τουρίστες και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Εκείνη την περίοδο ο πληθυσμός του δήμου αυξάνεται σημαντικά.
Τα τοπικά έθιμα και τα πανηγύρια που γίνονται στους Γαργαλιάνους είναι ιδιαίτερα και αυτό είναι που τα κάνει αγαπητά στον κόσμο. Από την Τσικνοπέμπτη μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα οι πολιτιστικοί σύλλογοι διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις. Ανάμεσά τους είναι και το ''τσίκνισμα΄΄ που γίνεται στην κεντρική πλατεία την Τσικνοπέμπτη, από τον <<Κυνηγετικό Σύλλογο Γαργαλιάνων>> καθώς και το πέταγμα του χαρταετού και η προσφορά παραδοσιακής φασολάδας στον Προφήτη Ηλία την Καθαρά Δευτέρα. Επίσης, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, μετά την τελετή της Αποκαθήλωσης, γίνονται οι περιφορές των επιταφίων, που συναντιούνται στην κεντρική πλατεία, με την συνοδεία της "Φιλαρμονικής των Γαργαλιάνων". Ο πολιούχος άγιος των Γαργαλιάνων είναι ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης. Η μνήμη του τιμάται στις 3 Οκτωβρίου στον Ιερό Ναός Γεννήσεως της Θεοτόκου. Η σημαντικότερη, όμως, εκδήλωση θεωρούνται τα Αγαπήνεια, τα οποία γίνονται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, προς τιμήν του μακεδονομάχου Τέλλου Άγρα, ο οποίος καταγόταν από εδώ.
Το κλίμα στην περιοχή των Γαργαλιάνων, όπως και σε όλη την περιοχή της Μεσσηνίας, είναι εύκρατο, που σημαίνει ότι οι χειμώνες είναι ήπιοι, με λίγες βροχές και τα καλοκαίρια με θερμοκρασίες δροσερές.