Τα «δώρα» της Αργολίδας!
Ο νομός Αργολίδας είναι παραθαλάσσιος και ιδανικός προορισμός για τις καλοκαιρινές διακοπές. Οι κάτοικοί της ασχολούνται με την αλιεία, τη κτηνοτροφία και τον τουρισμό, ο οποίος είναι αυξημένος χάρη στις μαγευτικές παραλίες και το ήπιο κλίμα. Τα γεωργικά προϊόντα που παράγονται είναι άριστης ποιότητας λόγω του εύφορου εδάφους αλλά και του κλίματος που ευνοεί την ανάπτυξή τους τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Ποια είναι όμως τα «δώρα» που φέρνει για εμάς η Αργολίδα;
Ο «χρυσός» της Αργολίδας: Ή, το γνωστό σε όλους, πορτοκάλι! Ο νομός Αργολίδας είναι γεμάτος από περιβόλια εσπεριδοειδών (πορτοκάλια, σαγκουίνια, μανταρίνια, λεμόνια) τα οποία αποτελούν το 50% των εξαγωγών όλης της Ελλάδας! Τα αργολικά πορτοκάλια θεωρούνται από τα πιο νόστιμα σε σύγκριση άλλων ποικιλιών. Εκτός του ότι γίνονται νόστιμος και θρεπτικός, ταυτόχρονα, χυμός, από τα πορτοκάλια παράγονται μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε φρουτοσαλάτες και στο μαγείρεμα.
Οι κατεξοχήν αργολικές ποικιλίες πορτοκαλιών είναι τρεις: τα ελαφρώς ξινά που προορίζονται για χυμό, τα πιο γλυκά μέρλιν και τα ναβαλίνα, χωρίς κουκούτσια. Εκτός από την βιταμίνη C, τα αργολικά πορτοκάλια διαθέτουν τα απαραίτητα συστατικά για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερίνης και της πρόληψης του καρκίνου.
Η φύση στο… πιάτο μας!
Εκτός από τα εσπεριδοειδή, η Αργολίδα φημίζεται για το καλό της ελαιόλαδο, τα οπωροκηπευτικά, το κρασί και τα λαχανικά, με πρωταγωνιστή την αγκινάρα.
Η παραγωγή αγκινάρας είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα και εξάγεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, χάρη στην ποιότητα και τη θρεπτική της αξία. Επιπλέον, λόγω της παραθαλάσσιας θέσης της, στην Αργολίδα ψαρεύονται τσιπούρες, μαρίδες, σαρδέλες, κλπ, και αποτελούν τους πιο λαχταριστούς μεζέδες στις τοπικές ταβέρνες!
Θα μπορούσε κανείς να συμφωνήσει στο ότι ο νομός Αργολίδας είναι πηγή και γεωργικών και αλιευτικών προϊόντων, σπάνιος συνδυασμός για πολλές περιοχές της γης.