'Εθιμα στην Κορινθία
Στη βορειοανατολική Πελοπόννησο εκτείνεται ο νομός Κορινθίας ένας νομός πλούσιος σε ιστορία , έθιμα και παραδόσεις . Εδώ θα αναφέρουμε κάποια από τα έθιμα που γίνονται στην περιοχή τις ημέρες του Πάσχα.
Σοφικό
Ξεκινάμε από το χωριό Σοφικό, το οποίο βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νομού. Σε αυτή την περιοχή γίνεται "ο χορός Γεμ" ή διαφορετικά ο χορός του Πάσχα ,ο οποίος διαρκεί τρεις μέρες (Κυριακή Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα) και γίνεται στην πλατεία του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας. Εκεί μαζεύονται όλοι οι κάτοικοι του χωριού ,οι οποίοι χορεύουν και τραγουδούν πλήθος τραγουδιών με διάφορα θέματα όπως η ξενιτιά, ο έρωτας και ιστορικά γεγονότα. Πρόκειται για ένα έθιμο το οποίο ξεκίνησε πριν από το 1617 και είναι μοναδικό σε όλο το νομό.
Περαχώρα
Στο χωριό της Περαχώρας αναβιώνει το έθιμο του " χορού του Γιαρέντη" τη Δευτέρα του Πάσχα. Ένα έθιμο, το οποίο χρονολογείται πριν από την Τουρκοκρατία. Ο Γιαρέντης ξεκινά μετά το τέλος της λειτουργίας στον Ιερό Ναό κοιμήσεως της Θεοτόκου καθώς και στον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Τότε κάτοικοι του χωριού ξεκινούν το χορό του Γιαρέντη με επικεφαλή τον ιερέα της κάθε ενορίας κάνοντας το σχήμα του Σταυρού μέσα στην εκκλησία. Στη συνέχεια οι χορευτές της κάθε ενορίας πηγαίνουν χορεύοντας στην άλλη ενορία.Στο τέλος συναντιώνται όλοι στην πλατεία των Ταξιαρχών όπου χορεύουν και τραγουδούν.
Στίς 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα του Σταυρού, οι γεωργοί τύλιγαν σε μαντήλι σπόρους Δημητριακών για να τα ευλογήσει ο Παπάς ενόψει της σποράς που θα επακολουθούσε.
τίς 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα του Σταυρού, οι γεωργοί τύλιγαν σε μαντήλι σπόρους Δημητριακών για να τα ευλογήσει ο Παπάς ενόψει της σποράς που θα επακολουθούσε.
Άγιος Γεώργιος Κορίνθου
Κάθε χρόνο στον Ι.Ν Αγίου Γεωργίου στην Κόρινθο, οι ντόπιοι γιορτάζουν τον άγιο με άλογα όπως έκαναν και οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής. Καβαλάρηδες με εικόνες του Αγίου οδηγούν την περιφορά της εικόνας μέχρι την πλατεία Γ. Ανδρέου όπου εκεί γίνεται λειτουργία με θέα τον Κορινθιακό.
Στεφάνι Κορινθίας
Το απόγευμα της Λαμπρής, στο Στεφάνι Κορινθίας γιορτάζεται το έθιμο της Αγάπης.
Από τον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου περιφέρουν την Εικόνα της Παναγίας και ο κόσμος τη συνοδεύει στους δρόμους του χωριού ψάλλοντας το «Χριστός Ανέστη». Φτάνοντας στα Αλώνια, στον Ιερό Ναό Ισαποστόλου Στεφανά, γίνεται λειτουργία .
Μετά τη λειτουργία «Της Κυρίας των Αγγέλων» όλος ο κόσμος ασπάζεται και εχθροί και φίλοι δίνουν το φιλί της αγάπης. Ακολουθεί το τραγούδι «Σήμερα Χριστός Ανέστη» και όλοι πιασμένοι χέρι χέρι σέρνουν τον χορό.
Στα Αλώνια, από τους άντρες όλων των ηλικιών, γίνεται το αγώνισμα του πηδήματος, της πάλης και το πέταμα του λιθαριού. Οι εκδηλώσεις τελειώνουν με το κάψιμο ομοιώματος του Ιούδα και την επιστροφή της Εικόνας στον Ναό της Παναγίας.
Χιλιομόδι Κορινθίας
Την παραμονή της Ζωοδόχου Πηγής στο Χιλιομόδι Κορινθίας, οι νέοι του χωριού ανάβουν φωτιές στα βουνά που περιβάλλουν το παλιό μοναστήρι της Παναγίας της Φανερωμένης έξω από το χωριό σχηματίζοντας το σχήμα του Σταυρού. Μετά μαζεύονται όλοι στο περίβολο του μοναστηριού όπου γίνεται γλέντι.
Σύνταξη κειμένου: Βαλιμήτη Χριστίνα
Ενημέρωση: Μπορείτε να αναδημοσιεύετε τις εκδηλώσεις που αναρτούμε στο corinthia.events, προσθέτοντας ένα ενεργό link προς την ιστοσελίδα μας στο τέλος της αναδημοσίευσης: Το έθιμο με το άναμμα των φωτιών στο Παλαιό Μοναστήρι Φανερωμένης Χιλιομοδίου! (20/4) | Corinthia.Events
Ενημέρωση: Μπορείτε να αναδημοσιεύετε τις εκδηλώσεις που αναρτούμε στο corinthia.events, προσθέτοντας ένα ενεργό link προς την ιστοσελίδα μας στο τέλος της αναδημοσίευσης: Το έθιμο με το άναμμα των φωτιών στο Παλαιό Μοναστήρι Φανερωμένης Χιλιομοδίου! (20/4) | Corinthia.Events