Αρχαιολογικοί χώροι της Κορινθίας
Ο Nομός Κορινθίας είναι πλούσιος σε αρχαιότητες, μιας και υπάρχει έντονη κινητικότητα στην περιοχή ήδη από τα προϊστορικά χρόνια. Η πόλη - κράτος της Κορίνθου ήταν μια από τις σημαντικότερες των αρχαίων χρόνων στον ελλαδικό χώρο. Μεγάλος πλούτος υπήρχε λόγω της έντονης εμπορικής δραστηριότητας που γινόταν μέσω της ναυτιλίας. Εδώ εμείς θα πούμε λίγα λόγια για τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του νομού.
Αρχαία Κόρινθος
Η Κορινθία ήταν κατοικημένη από τους νεολιθικούς χρόνους και άκμασε ιδιαίτερα κατά τη μυκηναϊκή περίοδο γεγονός που επιβεβαιώνουν και τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα. Τα σημαντικότερα μνημεία που υπάρχουν στην περιοχή της αρχαίας Κορίνθου είναι ο Ναός του Απόλλωνα, ο οποίος χρονολογείται το 550 π.Χ και συγκαταλέγεται στα παλαιότερα μνημεία. Επίσης οι τρεις κρήνες της Κορίνθου, η πρώτη ήταν η Κάτω Πειρήνη στην οδό Λεχαίου, η οποία βρισκόταν σε ένα κεντρικό τετραγωνικό αίθριο με τρεις μεγάλες εξέδρες γύρω του, οι οποίες κοσμούνταν με προτομές και η σημερινή μορφή της οφείλεται στη διαμόρφωση που έγινε από τον Ηρώδη τον Αττικό το 2ο αιώνα μ. Χ. Η δεύτερη κρήνη ήταν η Γλαύκη δυτικά του ναού του Απόλλωνα είχε τέσσερις ευρύχωρες δεξαμενές λαξευμένες στο βράχο και η τελευταία η υπόγεια Ιερά Κρήνη στο εσωτερικό της αγοράς βρισκόταν κοντά σε ένα μικρό αψιδωτό ναό και τα νερά της έτρεχαν από 2 χάλκινες λεοντοκεφαλές. Άλλο ένα σημαντικό μνημείο ήταν η Αγορά, η οποία έχει διαμορφωθεί το 5ο και 4ο αιώνα π.Χ και ξαναδιαμορφώθηκε το 44 π.Χ. Επιπλέον δίπλα στο θέατρο υπάρχει το ωδείο και κοντά στα τείχη υπάρχει το ιερό του Ασκληπιού του 4ου αιώνα π.Χ.
Ηραίον
Το Ηραίον της Περαχώρας ιδρύθηκε στο δυτικό άκρο της Χερσονήσου κατά τη γεωμετρική περίοδο πιθανόν ήδη από τα τέλη του 9ου αιώνα π. Χ και επιβίωσε έως την καταστροφή της Κορίνθου από τους Ρωμαίους το 146 π.Χ. Τα οικοδομήματα του Ιερού εκτείνονται σε τρία επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο είναι η περιοχή γύρω από το λιμάνι, η οποία περιελάμβανε τα κύρια λατρευτικά οικοδομήματα δηλαδή το ναό της Ήρας και το βωμό αλλά και βοηθητικά κτίρια όπως η δυτική αυλή και η στοά. Στο μεσαίο επίπεδο ανατολικά του ναού του Αγίου Ιωάννη βρισκόταν η αψιδωτή δεξαμενή το εστιατόριο και η Ιερή Δεξαμενή καθώς και τα τμήματα του συστήματος ύδρευσης, ενώ ακόμη ανατολικότερα, η πλέον υπερυψωμένη περιοχή περιλάμβανε το Κτήριο της Εστίας και ένα εκτεταμένο δίκτυο ύδρευσης. Τα σημαντικότερα μνημεία από αυτά ήταν στο πρώτο επίπεδο ο Ναός της Ήρας Ακραίας, ο οποίος χρονολογείται στο ύστερο του 6ου αιώνα π.Χ, ο οποίος είχε διαφορετικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά από τους υπόλοιπους δηλαδή είχε πολύ μεγαλύτερο μήκος σε σχέση με το πλάτος λόγω του περιορισμένου χώρου και στο μεσαίο επίπεδο έχουμε την Αψιδωτή δεξαμενή η οποία ήταν μία υπόγεια δεξαμενή συλλογής υδάτων εξαιρετικά φροντισμένης κατασκευής, η οποία συγκρατούσε 300 κυβικά μέτρα νερού και αναγέρθηκε τον 6ο αιώνα π. Χ.
Ίσθμια
Τα Ίσθμια βρίσκονται σε κομβική θέση στο σημείο που ενώνεται η Πελοπόννησος με τη Στερεά Ελλάδα . Ο τόπος αυτός κατοικήθηκε από τους νεολιθικούς χρόνους και έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο σε διάφορα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στο πέρασμα του χρόνου. Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο αξίζει να παρατηρήσουμε αρχικά τον Ναό του Ποσειδώνα ο πρώτος ναός κτίστηκε το 690 -650π.Χ., ο οποίος καταστράφηκε το 450 από πυρκαγιά. Στη θέση του χτίστηκε ένας μεγαλύτερος δωρικός ναός σύγχρονος με το ναό του Δία στην Ολυμπία, ο οποίος ήταν ελάχιστα μικρότερος από εκείνον. Μπροστά ακριβώς από τον ναό υπάρχει ένας βωμός με 40 μέτρα μήκος ο οποίος είναι ένας από τους πλέον επιμήκεις βωμούς. Το επόμενο μνημείο που μπορείτε να θαυμάσετε είναι το Παλαιμόνιο το οποίο χτίστηκε για τον μυθικό ήρωα Μελικέρτη - Παλαίμονα, ο οποίος είχε συνδεθεί με τους αθλητικούς αγώνες που γίνονταν στην περιοχή. Ο πρώτος ναός του Παλαίμονα χτίστηκε στα χρόνια του Ανδριανού (138 μ.Χ) και βρισκόταν στα ανατολικά του ναού του Ποσειδώνα ήταν κυκλικός με κωνική οροφή, στο κέντρο του ναού υπήρχε άγαλμα με τον μικρό Παλαίμονα ξαπλωμένο στην πλάτη του δελφινιού. Παρακάτω βρίσκεται το Στάδιο, το οποίο κατασκευάστηκε στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ., όταν τα Ίσθμια συμπεριλήφθηκαν στους πανελλήνιους αγώνες. Το στάδιο είχε μήκος 193 μέτρα και γύρω στα 500π.Χ. δημιουργήθηκε και μία κερκίδα για τους θεατές. Επίσης τον 4ο αιώνα π.Χ. δημιουργήθηκε ένα μοναδικό σύστημα ανάθεσης των αθλητών η λεγόμενη ύσπληξ. Επιπλέον βορειοανατολικά του πλατώματος του Ποσειδώνα βρίσκεται το Θέατρο, το οποίο χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. όπου εκεί γίνονταν οι μουσικοί αγώνες των Ισθμίων. Τέλος στο βόρειο άκρο του αρχαιολογικού χώρου βρίσκονται τα Ρωμαϊκά λουτρά, τα οποία κατασκευάστηκαν το 150-160 μ.Χ., τα οποία κοσμούνταν με γλυπτά, ψηφιδωτά, τοιχογραφίες και ποικιλία μαρμάρων. Το πιο εντυπωσιακό μέρος της διακόσμησης είναι ένα ασπρόμαυρο ψηφιδωτό δάπεδο.
Νεμέα
H Νεμέα βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού Κορινθίας. Aπό την αρχαιότητα ήταν δημοφιλής για το ιερό του Διός και το στάδιο των Πανελληνίων αγώνων. O Ναός του Διός οικοδομήθηκε το 330 π. X. και συνδυάζει τη χρήση και των τριών αρχιτεκτονικών ρυθμών. Ο βωμός που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το ναό είναι ένας από τους μεγαλύτερους που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο. Στη νότια πλευρά του ναού του Διός βρίσκεται ο Ξενώνας, ο οποίος χωριζόταν σε διαμερίσματα για τη διαμονή των αθλητών και των προπονητών τους κατά τη διάρκεια των αγώνων. Δυτικά του ξενώνα βρίσκεται το Λουτρό, το οποίο χτίστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. και αποτελούταν από μία κεντρική δεξαμενή και δύο πλαϊνά δωμάτια με τέσσερις λίθινος λουτήρες το καθένα. Τέλος το Στάδιο της Νεμέας, το οποίο βρίσκεται νοτιοανατολικά του Ιερού και εκεί διεξάγονταν οι πανελλήνιοι αγώνες κάθε δύο χρόνια. Το πρώιμο στάδιο κατασκευάστηκε το 330- 320 π. Χ και αποτελούταν από τέσσερα βασικά μέρη, το αποδυτήριο, τη στοά εισόδου, τον στίβο και τον αμφιθεατρικό χώρο για τους θεατές. Το συνολικό μήκος του στίβου ήταν 178 μέτρα.
Αρχαία Σικυώνα
Η Σικυώνια χώρα βρισκόταν μεταξύ Αχαΐας και Κορινθίας και αποτέλεσε κατά την αρχαιότητα ένα αυτόνομο και ανεξάρτητο κράτος με πολιτικό διοικητικό και οικονομικό κέντρο την Αρχαία Σικυώνα. Η πόλη της Σικυώνας ήκμασε κατά την αρχαϊκή και την κλασική περίοδο και ένα σημαντικό μνημείο των χρόνων αυτών ήταν ένας επιμήκης Ναός δωρικού ρυθμού που έχει ανασκαφεί στο βόρειο χώρο της αγοράς. Ανατολικά αυτού ήταν το Γυμνάσιο - Παλαίστρα , το οποίο ήταν ιδρυμένο σε δύο επίπεδα. Το κτίριο του κατώτερου επιπέδου που αποτελεί το κυρίως Γυμνάσιο, χρονολογείται στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ.. Το οικοδόμημα του ανώτερου επιπέδου κατασκευάστηκε τη ρωμαϊκή εποχή. Ανατολικά του Γυμνασίου - Παλαίστρας ήταν το Βουλευτήριο , ο χώρος όπου συνήρχετο η Βουλή της Σικυώνας ,το οποίο χρονολογείται το πρώτο μισό του 3ου αιώνα π.Χ. και κατά την ρωμαϊκή εποχή μετατράπηκε σε Λουτρό. Στα δυτικά της αρχαίας αγοράς είναι κατασκευασμένα το Θέατρο , το οποίο χρονολογείται στην ελληνιστική περίοδο και είναι ένα από τα πιο μεγάλα του νομού. Τέλος, το στάδιο, ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία της αρχαίας πόλης, βρίσκεται στα δυτικά του θεάτρου και έχει διατηρήσει σχεδόν ολόκληρο το στίβο , το μήκος του οποίου υπολογίζεται στα 245 μέτρα .
Σύνταξη κειμένου: Βαλιμήτη Χριστίνα