Τα αγαθά του νομού Κορινθίας
Η Κορινθία αποτελούσε από την αρχαιότητα ένα κομβικό σημείο για τον ελλαδικό χώρο, λόγω της καλής στρατηγικής της θέσης. Αλλά και από άποψη γεωγραφίας, ο νομός της Κορινθίας είναι ο κατεξοχήν προορισμός για όποιον αγαπά και το βουνό και τη θάλασσα, το ορεινό κλίμα και το πιο μεσογειακό. Χάρη σε αυτά τα χαρακτηριστικά της, οι κάτοικοι της Κορινθίας κατάφεραν να αναπτύξουν το εμπόριο και την εξαγωγή προϊόντων στην υπόλοιπη Ελλάδα και όχι μόνο! Πολλά από τα αγαθά της Κορινθίας έχουν γίνει αγαπητά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με πρωταγωνιστή το κρασί της Νεμέας, τα λικέρ και τις εξαιρετικές ποικιλίες αμπελιού.
Μεθυσμένα λόγια…: Όσοι έχουν γευτεί το γλυκόπιοτο κρασί της Νεμέας, μπορούν να διακρίνουν ότι αξίζει που συγκαταλέγεται αδιαμφισβήτητα στα καλύτερα κρασιά παγκοσμίως! Το Αγιωργίτικο, παραγωγής σχεδόν 500 χρόνων, αναλόγως τη περιοχή προέλευσης των αμπελιών, έχει διάφορες διαβαθμίσεις ως προς την ωρίμανση αλλά και τη γεύση (εξαρτάται από την εκάστοτε ποικιλία αν θα έχει αυξημένη οξύτητα ή αλκοόλη). Είναι ερυθρό κρασί, με έντονα αρώματα μπαχαρικών και μερικές «ιδέες» από κεράσι και βύσσινο. Ένα ποτήρι Αγιωργίτικο είναι ένα ταξίδι αισθήσεων, που θα σας θυμίσει ότι ζείτε στην πιο μεθυστική χώρα του κόσμου, την Ελλάδα.
Τοπικά προϊόντα: Εκτός από την οινική παραγωγή, η Κορινθία διακρίνεται για τις σταφίδες της (στο άκουσμα της λέξης «σταφίδα», το μυαλό πηγαίνει αμέσως στην κορινθιακή σταφίδα), τη σουλτανίνα και ό,τι μπορεί να προκύψει από αυτά (κρασί, λικέρ, ξύδι, πετιμέζι, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, κλπ). Επίσης, υπάρχουν αρκετά είδη τσαγιού και βοτάνων, τα οποία διαθέτουν θεραπευτικές ιδιότητες. Άλλα γεωργικά προϊόντα είναι τα καρύδια, τα κυδώνια, τα σύκα και τα όσπρια.
Σε γενικές γραμμές, τα τοπικά αγαθά της Κορινθίας είναι τρόφιμα που αποτελούν τη βάση της μεσογειακής διατροφής, όπως το ελαιόλαδο, τα φρούτα, το μέλι, χειροποίητα ζυμαρικά, κλπ. Περιοχές όπως η Νεμέα, το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου και το Χιλιομόδι «γράφουν» ιστορία για την καλή ποιότητα των αγαθών τους.